Amsterdam

Hoe groter de stad hoe meer banen er vaak zijn. Vaak vind je hier ook de hoofdkantoren van grote internationale bedrijven zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Deze bedrijven zijn in Amsterdam met name te vinden rond de zogenoemde Zuidas. Onder meer Philips en Albert Heijn hebben hier hun hoofdkantoor.

Een van de grootste werkgevers in Amsterdam is dan ook de financiële sector. Heb je een baan in de financiële sector dan verdien je een goed salaris. Dat is vaak tweemaal hoger dan het gemiddelde salaris in Nederland. De financiële sector is daarnaast sterk afhankelijk van de dienstverlenende sector. Ook deze sector verschaft aan duizenden mensen werk. Tot de dienstverlenende sector behoren onder meer advocaten kantoren, adviesbedrijven en specialisten op allerlei terreinen zoals ICT en marketing en PR.

Binnen de financiële sector zijn banken de grootste werkgever. Twee op de drie mensen die werkzaam zijn in de financiële sector, werken bij een bank. Vooral de ING-groep doet op dat gebied een stevige duit in de zak. Liefst 13.500 mensen werken hier. Daarmee is de ING-groep de op één na grootste werkgever in Amsterdam.

De grootste werkgever is echter Gemeente Amsterdam. Hier hebben zo’n 16.500 mensen een betrekking.
Andere belangrijke werkgevers zijn de Universiteit van Amsterdam (inclusief AMC) – hier werken ruim 11.000 mensen – en de Vrije Universiteit waar ruim 9.000 mensen werken. En natuurlijk is ook de horeca een grote werkgever. Amsterdam heeft het grootste uitgaansgebied van Nederland. Zo’n tien procent van alle horecagelegenheden in Nederland bijvoorbeeld, bevinden zich in Amsterdam. In deze sector zijn ruim 22.000 mensen minimaal 12 uur per aan de slag.