Enschede

Enschede ligt in de regio Twente. Tot deze regio behoren ook plaatsen als de gemeentes Oldenzaal, Hengelo, Borne en Almelo. Enschede vorm het hart van Twente. In de stad Enschede staan zo’n 9.000 bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De helft daarvan bestaat uit eenmansbedrijfjes.
Er zijn in Enschede ruim 100 bedrijven te vinden die meer dan 100 werknemers in dienst hebben. Daaronder bevinden zich bekende bedrijven zoals bierbrouwer Grolsch en bandenfabriek Vredenstein. Ook Medisch Spectrum Twente biedt aan meer dan honderd mensen werkgelegenheid.
Verder zijn er vanuit de Universiteit Twente (UT) veel bedrijven ontstaan. Deze bedrijven worden ook wel spinn-off bedrijven genoemd. Een spin-off bedrijf zet de resultaten van universitair onderzoek om in commerciële producten. Klik hier voor opleidingen en of de BoAZ

In dit geval zijn dat de onderzoeksresultaten van de UT. In de regio Twente is de spin-off sector een belangrijke werkgever. In de spin-off sector zijn in Twente ruim 700 bedrijven succesvol. De UT zelf is ook een grote werkgever. De wetenschappelijke staf telt zo’n 2.800 medewerkers. De UT verricht baanbrekend onderzoek op onder meer het gebied van laser technologie en telematica. De UT mag zich dan ook met recht een ondernemende universiteit noemen.