Groningen

Groningen is een gezellige stad met een dynamisch uitgaansleven. Maar er wordt ook gewerkt. Een van de grootste werkgevers in deze stad is het UMC Groningen. Er werken meer dan 10.000 mensen bij het UMC Groningen dat ligt in de binnenstad. Een andere grote werkgever is de Rijks Universiteit Groningen (RUG); er werken hier zo’n 5.000 mensen fulltime.

Er studeren ruim 28.000 mensen. Daarmee is de stad Groningen een echte, gezellige studentenstad. In 2005 werd de binnenstad van Groningen uitgeroepen tot ‘De beste binnenstad van Nederland”. Het aanbod van het aantal horacagelegenheden is dan ook uiterst divers. Bovendien biedt de horeca in Groningen aan zo’n 20.000 mensen een baan.

Groningen is ook een belangrijk centrum voor de voedingsmiddelenindustrie. Bekende bedrijven die actief zijn in deze sector zijn Hooghoudt en Theodorus Niemeyer. Hooghoudt is bekend vanwege de jenever; een bekend product van Niemeyer is samson shag.
Die werkgelegenheid is een van de belangrijkste redenen dat Groningen niet, of in ieder geval in veel mindere mate – in tegenstelling tot veel steden en dorpen in het noorden van Nederland – te maken heeft met een leegloop van de beroepsbevolking richting de Randstad.

Veel steden in het noorden van Nederland hebben al jaren te maken met krimp. Dit is niet gunstig voor de werkgelegenheid. De publieke sector is in deze regio van ouds de belangrijkste banenmotor, maar die sector krijgt het vanwege overheidsbezuinigingen steeds moeilijker. Bij publieke sector moet men denken aan overheidsinstellingen en semi-overheidsinstellingen. Naast de publieke sector heb je de private sector. Ook in die sector werken veel Groningers. Met name de zakelijke dienstverlening is goed voor zo’n 35.000 arbeidsplaatsen.